RACESTANDARD

FCI-nr.: 237A

Oprindelsesland: Norge

Helhedsindtryk: Norsk Buhund er en typisk spidshund af størrelse under middel, let bygget, med en kort, kompakt krop, ret glatliggende pels, opretstående ører, halen oprullet over ryggen og med et modigt aktivt temperament.

Hoved: Af størrelse harmonisk i forhold til kroppen, kileformet og tørt, ikke for tungt. Skallen er næsten flad; stoppet er klart defineret, men ikke alt for udtalt. Næsepartiet er ret kort og bliver gradvis smallere ud mod næsen, som er sort. Næseryggen er lige, og læberne tæt sluttede. Hannens og tævens kønspræg skal være tydeligt markeret.

Øjne: Farven så mørk som muligt, afstemt efter pelsfarven

Ører: Spidse, af form og størrelse i harmoni med hovedet. De er en smule længere end deres bredde ved basis. De bæres stift opretstående.

Bid: Saksebid

Hals: Tør, forholdsvis kort med en smuk holdning.

Forben: Moderat vinklede i skulderen svarende til hundens type, godt placerede albuer. Benene er lige, tørre og med god benstamme, ikke grove, omend det foretrækkes frem for spinkelhed. Poter af oval form og kompakte.

Krop: Dybt bryst med godt hvælvede ribben. Stærk, lige ryg og lænd, idet lændepartiets krumning skal svare til typen. Kropslængden har samme mål som skulderlængden.

Bagpart: Moderat vinklet og kraftfuld, med god muskulatur og benstamme. Ovale, kompakte poter.

Hale: Godt busket, højt ansat, stramt oprullet og ikke båret for meget til en af siderne.

Pels: Yderpels: Tyk, fyldig og hård, men ret glatliggende. Underpels: Blød, tæt og uldagtig. På hovedet og forsiden af benene er pelsen forholdsvis kort, på hals og bryst er den længere.

Farve: Hvedefarvet/Beige (bisquit): Varierende fra lys til gullig-rød, med eller uden mørke hårspidser. Maske er tilladt, men pelsen skal i øvrigt være ensfarvet. Sort: Foretrækkes ensfarvet, men en hvid blis og hvide aftegninger på brystet, som en smal halsring og hvidt på benene er tilladt. De hvide aftegninger må dog ikke virke forstyrrende på helhedsindtrykket.

Størrelse: Skulderhøjde: Hanner 43-47 cm Tæver 41-45 cm

Vægt: Hanner: ca. 14-18 kg Tæver: ca. 12-16 kg

Fejl: For spinkel, for grov, nervøs, leverfarvet næse, lyse øjne, ører ikke stift opretstående, alt andet end saksebid, løst oprullet hale, bølget eller for lang pels, andre farver end de, der er nævnt.

Bemærk: Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.

Kommentarer til standarden:
Enhver afvigelse fra standarden er en fejl, hvis betydning for bedømmelsen vil afhænge af, hvor alvorlig den er, ligesom den skal betragtes i forhold til helhedsindtrykket.